وایتربیلدونگ یا آموزش تکمیلی چیست؟

زمان مطالعه : 7 دقیقه

Weiterbildung وایتربیلدونگ (تلفظ : وایته بیلدونگ یا وایتابیلدونگ) یک عبارت آلمانی به معنای آموزش تکمیلی، آموزش بیشتر یا ادامه تحصیل است. اصطلاح  وایتربیلدونگ  در آلمان و اتریش به عنوان یک برنامه توسعه حرفه ای یا مسیر پیشرفت شغلی به سمت بازار کار منطقه اروپا استفاده می شود. هدفگیری یک برنامه وایتربیلدونگ معمولاً به سمت یک آموزش عملی خاص و یا به سمت یک هدف شغلی خاص یا مجموعه ای از مشاغل در یک حوزه خاص است. وایتربیلدونگ در واقع فرآیندی است برای انتقال کابردی جدیدترین تخصص های مورد نیاز به یک نیروی کاری یا فرد کارجو، در حوزه خاصی از بازار کار یا صنعت. شما می توانید به برنامه وایتربیلدونگ وارد شوید، تا تخصص خود را در موضوعات جانبی گسترش دهید تا بتوانید موقعیت خود را بهبود بخشید، و ارزش افزوده بالاتری را برای کارفرما ایجاد کنید. گاهی ممکن است اصطلاح وایتربیلدونگ به درستی در کنار عبارتهای دیگر به صورت ترکیبی نیز استفاده شود،

  • آوسبیلدونگ، Ausbildung  کارآموزی و تحصیلات در حالت عمومی
  • فورتبیلدونگ Fortbildung آموزش تخصصی در حوزه فعلی
  • شولونگ Schulung دوره آموزشی
  • Cademix Karriere Beschleunigung شتابدهنده شغلی کدمیکس
وایتربیلدونگ کارگاه آموزشی خارج از کشور زربخش
دکتر جواد زربخش کمک به کارجو دانشجو

استعلام مراکز و موضوعات وایتربیلدونگ

لیست موسساتی که رسما وایتربیلدونگ ارائه می دهند در وب سایت رسمی اداره کار اتریش، پایگاه داده وایتربیلدونگ AMS  موجود است.

AMS Weiterbildungsdatenbank (https://www.weiterbildungsdatenbank.at)

در این پایگاه اطلاعاتی می توانید لیست کامل تمامی موسسات ارائه دهنده وایتربیلدونگ که عمدتا از اتریش و آلمان هستند را بیابید. هر سازمانی دارای مشخصاتی است، با جزئیاتی در مورد گزینه های موجود و روش کار. همچنین گزینه ای وجود دارد که می توانید در مورد سازمان خاصی استعلام بگیرید. نمونه ای از این پروفایل، مشخصات انستیتو تکنولوژی کدمیکس است که به دو زبان انگلیسی و آلمانی ارائه شده است:

https://www.weiterbildungsdatenbank.at/institute-detail/38791

برخلاف برنامه های تحصیلی دانشگاه ها، اکثر برنامه های Weiterbildung نیاز به انطباق بسیار سریع با آخرین نیازهای بازار کار دارند. از نظر قانونی و در تئوری، هر دانشگاه، موسسه آموزشی یا کسب و کار دارای گواهینامه می تواند برنامه های Weiterbildung را بر اساس تخصص و منابع خود برنامه ریزی و راه اندازی کند. هیچ محدودیتی از نظر تعداد و نوع موضوعات وجود ندارد، با این حال یک وایتربیلدونگ تنها زمانی معنا دارد که توسعه حرفه ای و مسیر پیشرفت شغلی نیز در کنار آن ارائه شود.

وایتربیلدونگ عمومی در مقایسه با وایتربیلدونگ حرفه ای

Allgemeine vs. Berufliche Weiterbildung

در این بخش وایتربیلدونگ های عمومی (Allgemeine  Weiterbildung) را با وایتربیلدونگ های حرفه ای (Berufliche Weiterbildung) مقایسه میکنیم. وایتربیلدونگ های عمومی شامل برنامه های آموزش تکمیلی هستند که مستقیماً با شغلی خاص مرتبط نیستند، مانند دوره های زبان، دوره های مهارت های رسانه ای یا کار گروهی. در آلمان و اتریش از این مهارت های عمومی به عنوان توانایی های کلیدی (Schlüsselkompetenzen) نام برده میشود، که هم به محدوده وضایف کاری و هم به همه چیز در اطراف کار و محیط کاری مرتبط میشوند. از آنجایی که امروزه بسیاری از کارمندان به صورت تیمی کار می کنند، هر فردی که شاغل، خوداشتغال یا در یک موقعیت مدیریتی است باید بتواند با کارکنان دیگر ارتباط موثر برقرار کند، پروژه  ها و افراد را رهبری کند و به سایرین انگیزه دهد. سایر وایتربیلدونگهای عمومی ممکن است شامل دانش عمومی امنیت کار، کار آنلاین و دانش اینترنت و نرم افزار اداری، گزارش، فروش و بازاریابی هم باشد.

وایتربیلدونگ های حرفه ای یا دوره های آموزش تکمیلی برای مهارتهای خاص، برنامه های آموزشی شناخته شده کلاسیک برای تعمیق یا تکمیل دانش حرفه ای است. توجه کنید که به خاطر شباهت اسمی آموزشهای تکمیلی با تحصیلات تکمیلی (دوره های کارشناسی ارشد و دکترا) اشتباه نشود. سیستم آموزشی وایتربیلدونگ، از ایده سازگاری مستمر با نیازهای بازار کار حمایت می کند ، بازار کاری که سریعتر از همیشه در حال تغییر است. برنامه آموزش تکمیلی باید مباحث پایداری (Sustainability) و توانایی نوآورانه و  همینطور تغییر و تحولات جمعیتی را باید در نظر بگیرد. به همین دلیل است که باید پتانسیل ها و ترجیح فردی داوطلبان را با نیاز های اقتصادی و اجتماعی در نظر گرفت. بنابراین، آموزش تکمیلی نباید به عنوان آموزش انبوه به صدها نامزد برنامه ریزی شود. بلکه باید به گروه کوچکی از علاقمندان ارائه شود یا حتی بهتر است به عنوان یک برنامه شخصی سازی شده به تک تک هنرجویان ارائه شود.

لطفا توجه داشته باشید که تفاوت هایی بین آموزش های تکمیلی وایتربیلدونگ و آموزشهای حین خدمت وجود دارد: بازآموزی (Umschulung )، آموزش برای پیشرفت شغلی (Aufstiegsfortbildung) و آموزش برای سازگاری (Anpassungsfortbildung).

آموزش تکمیلی در دانشگاه ها

هرکسی که مدرک دانشگاهی خود را به پایان رسانده است، می تواند برای به روز نگه داشتن دانش کسب شده، به برنامه های وایتربیلدونگ دانشگاهی بپیوندد. این برنامه های آموزش تکمیلی در دانشگاه ها نه تنها برای فارغ التحصیلان دانشگاه مفید است، بلکه برای کسانی که می خواهند بدون دانشجو شدن در رشته مرتبط، با نتایج و فرآیندهای علمی آشنا شوند نیز مفید است.

دانشگاه ها میتوانند از وایتربیلدونگ به عنوان مکانیسمی برای  ترویج دوره ها و ارائه میانبر به ترم های بالاتر تحصیلی استفاده کنند. نمونه ای از آموزش های وایتربیلدونگ در دانشگاه ها، برنامه های ویژه مهندسی است که در آن دانشگاه ها مسیر سریع و مستقیمی را از میانه دیپلم دبیرستان یا هنرستان فنی به سمت لیسانس یا کارشناسی ارشد ارائه می دهند. گزینه های دیگر شامل آموزش دوگانه  (duale Ausbildung) است که در آن دانشجویان برای شرکت در دوره های کارآموزی صنعتی و سابقه شغلی مدرک معادل دانشگاهی دریافت می کنند. فرمت‌های کوچک‌تر وایتربیلدونگ در دانشگاه ها شامل کارگاه‌ها و دوره‌های با مدرک رسمی به دانشجویان و همچنین غیردانشجویان است.

اغلب گفته میشود که دانشگاه ها برای ارائه برنامه های وایتربیلدونگ دارای صلاحیت بیش از حد نیاز هستند. بنابراین آنها اغلب به عنوان تسهیل کننده یا میزبان یک برنامه وایتربیلدونگ آموزشی عمل می کنند. این یک واقعیت است که برای ارائه یک برنامه وایتربیلدونگ برای یادگیری یک نرم افزار خاص یا یک برنامه Mini-MBA نیازی به یک استاد کامل با ده ها مقاله علمی و آکادمیک ندارید. از سوی دیگر، اکثر اساتید دانشگاه ها از آخرین تحولات بازار کار و نیازهای واقعی کارفرماها کم اطلاع هستند. بنابراین، به شدت توصیه می شود که دانشگاه ها کارشناسان بین رشته ای را به عنوان مدرس پاره وقت استخدام کنند تا مستقیماً به نیازهای صنعتی و ارتباط با کارفرما ها رسیدگی کنند. اتحادیه اروپا، دولت های فدرال اتریش و آلمان و همچنین دولت های ایالتی بودجه ویژه ای به دانشگاه ها برای توسعه و ارائه برنامه های آموزشی وایتربیلدونگ در حدود صدها میلیون یورو ارائه میکنند.

وایتربیلدونگ کارگاه آموزشیدکتر جواد زربخش کدمیکس

 

گروه های هدف: چه کسانی باید در وایتربیلدونگ شرکت کنند؟

هدف اصلی برنامه های وایتربیلدونگ، افراد جویای کار یا کسانی هستند که می خواهند شغل خود را تغییر دهند یا ارتقا دهند. همچنین فارغ التحصیلان جدید و علاقمندان مهاجرت تخصصی که می خواهند برای اولین بار وارد بازار کار اروپا شوند. هدف اصلی در این شرایط رسیدن به یک قرارداد کار و یک موقعیت حرفه ای در اروپا برای اولین بار است، که کار دشواری است. شما باید در مرحله اول با دستیابی به دانش و تجربه ای که صنعت واقعاً به آن نیاز دارد، گزینه های شغلی خود را رشد و قابلیت استخدام خود را افزایش دهید. اگر فارغ التحصیل دانشگاه به خصوص از یک دانشگاه سنتی هستید و به دنبال رشد شغلی در اروپای مرکزی هستید، احتمالا این واقعیت را میدانید که شما صرفا به عنوان فارغ التحصیل دانشگاه هیچ شانسی برای کاریابی در اروپا ندارید.

بخشی از این واقعیت به این برمیگردد که کارفرماهای اروپایی و بازار کار اروپا واقعاً به فارغ التحصیلان دانشگاهی اعتماد ندارند، به خصوص اگر داوطلب جویای کار صرفا مدارکی، سوابق و مستنداتی از خارج از اروپا ارائه دهد. انتظار این است که داوطلبان پس از آموزش های آکادمیک، سوابق مدون عملی و مرتبط داشته باشند. انتظارات حتی فراتر از تجربه است و داوطلب باید تمایل خود را برای یادگیری مادام العمر نشان دهد. با وایتربیلدونگ، متخصصان جوان می توانند به صورت حرفه ای پیشرفت کنند و اهداف کاربردی جدیدی را برای آینده شغلی خود تعیین کنند. همچنین کاندیداهای با تجربه که گپ تحصیلی یا گپ تخصص دارند، میتوانند با ترکیبی از چندین وایتربیلدونگ و یا برنامه جامع شتابدهنده شغلی، شکاف تخصص را جبران کنند.

آیا برنامه های آموزش تکمیلی یک پیشنهاد شغلی را تضمین می کند؟

نه به طور کلی. فقط تنها تعداد کمی از سازمان‌ها مانند انستیتو تکنولوژی کدمیکس، با ارائه ترکیبی از چندین برنامه وایتربیلدونگ در قالب یک شتابدهنده جامع، تضمین هایی برای رسیدن به پیشنهاد های شغلی ارائه میدهند. این به معنی آن است که شما فقط بخشی از هزینه‌ها را در طول برنامه شتابدهنده پرداخت می‌کنید و بقیه را تنها در صورتی پرداخت میکنید که در یک بازه زمانی خاص به موقعیت شغلی یا اهداف مهاجرتی یا آکادمیک از جمله پذیرش و ویزا برسید.

آیا برای برنامه وایتربیلدونگ ویزای سفر دریافت می کنید؟

بله، بسته به سازمان ارائه دهنده وایتربیلدونگ، و بسته به مدت زمان برنامه شما، گزینه های مختلفی برای دریافت ویزای دانشجویی، ویزای مجوز اقامت یا ویزا نوع C یا D وجود دارد. در آلمان، یک دسته خاص از ویزا وجود دارد، که به عنوان “Visum zum Zwecke der Ausbildung / Weiterbildung” شناخته می شود.

هزینه برنامه های آموزش تکمیلی و بودجه یا بورسیه های موجود

اگر شما یک کارجوی رسمی و ثبت شده در اداره کار AMS اتریش یا AfA آلمان هستید، می توانید برای پیوستن به برنامه Weiterbildung درخواست حمایت مالی کنید. به شکل دیگر، AMS و AfA ممکن است با بررسی رزومه شما، شما را به شرکت در دوره های وایتربیلدونگ تشویق و شما را به این دوره ها بفرستند و آنها ممکن است ثبت نام را برای شما انجام دهند. با این حال نمیتوانید مطمئن باشید که آیا آنها می توانند به طور کامل تمام هزینه ها را پوشش دهند. بنابراین، بهتر است مؤسساتی را پیدا کنید که بتوانند برنامه های تضمینی و برنامه های پرداخت خاص مناسب شما را به شما ارائه دهند، تا در صورت نیاز مابقی هزینه ها را زمانی که به قرارداد کار رسیدید پرداخت کنید.

شرکت کنندگان یک برنامه وایتربیلدونگ مشتریان نهایی آن هستند و معمولاً باید با هزینه شخصی، شهری پروگرام ها را پرداخت کنند. گاهی اوقات سازمان ها بودجه عمومی بسیار زیادی را برای ارائه برنامه های وایتربیلدونگ دریافت میکنند، و در نتیجه شهری ثبت نام را بسیار کم دریافت می کنند و به ندرت ممکن است بورسیه و تخفیف به شرکت کنندگان منتخب ارائه دهند.

صفحات مرتبط

  • لیست وایتربیلدونگ های برگزیده در انستیتو تکنولوژی کدمیکس
  • شتابدهنده کدمیکس – کریر آتوپایلوت
آموزش تکمیلی کارگاه آموزشی دکتر جواد زربخش کدمیکس  ویتابیلدونگ
وایتابیلدونگ پروژه استاد مهاجرت تحصیلی